Kupina u prehrani
- Plod kupine sadrži eterično ulje, tanin i pektin, jantarnu, jabučnu, oksalnu, mliječnu, salicilnu kiselinu i veliku količinu vitamina C (na 100 g kupina čak 21 g C vitamina)
- Vrlo je bogata vlaknastom tvari, a sadrži kalcij i željezo što je osobito važno u prve dvije godine života, te kod trudnica, dojilja, u pubertetu i klimakteriju, tj. kupina je dobar izvor željeza u prehrani
- Laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidacijsko djelovanje, te smanjenje stvaranja LDL kolesterola, tzv. lošeg kolesterola. Nije, međutim, istraženo kakav antioksidacijski učinak imaju smrznute kupine, što je značajan podatak s obzirom da im je vijek trajanja u svježem stanju vrlo kratak
- Sok od kupina sadrži betaine, koji potiču rad jetrenih stanica, te štite jetru i žučne putove od raznih tegoba.
- Osim ploda upotrebljavaju se korijen (oguliti koricu i osušiti je na suncu) i list koji imaju veliku količinu tanina koji ima stežuće djelovanje, te se koristi kod dizenterije (težih proljeva)
- Sakupljaju se mladi i nježni listovi i gornji cvjetni vrhovi, od travnja do kraja svibnja
- Nekada se smatralo da jedenje plodova sprječava povraćanje
- Kupina je ljekovita biljka koja ima široku primjenu u narodnoj medicini
- Plodovi su bagati antioksidativnim tvarima
Kupina kao afrodizijak
Afrodizijsko djelovanje plodova kupine poznato je u arapskom narodu gdje je kupina cijenjeno voće, te imaju tradiciju žvakanja listova kupina radi jačanja spolnog nadražaja. Razna vina i sirupi od kupine pojačavaju muški spolni nagon
Kupinom protiv raka
Na ovogodišnjem skupu Američkog društva za kliničku onkologiju istaknuto je da bobičasto voće, a pogotovo kupina, svojim antioksidansima snažno djeluje protiv raka. Kod kupine pritom je glavni tamni pigment antocijanin. Pokusi na životinjama pokazuju da se uvrštenjem kupina u jelovnik smanjuje učestalost raka jednjaka za 60% a, pojava raka debelog crijeva za 80%. Također, kupina potiskuje rak usne šupljine i neke druge tumore